Sosyal Medya

Dünya

NATO: Rusya’nın nükleer savaş tehditleri kabul edilemez

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın nükleer savaş tehditlerinin kabul edilemez, istikrar bozucu ve tehlikeli olduğunu söyledi.



ABD’nin baÅŸkenti Washington’da temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (CSIS) adlı düÅŸünce kuruluÅŸunda konferans verdi. Stoltenberg, Avrupa-Atlantik güvenliÄŸi için bir dönüm noktasında bulunduklarına iÅŸaret ederek, birçok zorlukla karşı karşıya bulunduklarını ve güvenliklerinin tehlikede olduÄŸunu kaydetti.

Arap baharının ÅŸiddetli kışa döndüÄŸü, baÅŸarısız ve zayıf olan ülkelerin bölgenin istikrarını bozduÄŸu, mezhepsel çekiÅŸmelerin yaÅŸandığı, IŞİD gibi ÅŸiddet yanlısı aşırılıkçıların terör estirdiÄŸi ve birçok insanın bölgeden kaçmak isterken bazılarının da savaÅŸmayı tercih ettiÄŸini hatırlatan Stoltenberg, dolayısıyla güneyden gelen tehdidin karmaşık ve çeÅŸitlilik gösterdiÄŸini ifade etti.

Stoltenberg, doÄŸudan gelen zorlukların ise aÅŸikar olduÄŸunu ve "yeniden dirilen" Rusya’dan geldiÄŸinin altını çizerek, Moskova’nın yasa dışı yollardan Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’nın istikrarsızlığına yönelik devam eden eylemlerinin Avrupa’ya silahlı çatışmayı geri getirdiÄŸini söyledi.

KonuÅŸmasını yaptığı anda Rusya’nın 250 savaÅŸ uçağı ve 700 ağır teçhizatla askeri tatbikat yaptığı bilgisini veren Stoltelberg, Rusya’nın son dönemde nükleer silahlarına iliÅŸkin kullandığı retoriÄŸin ve eylemlerinin derin rahatsızlık oluÅŸturduÄŸundan söz etti.

Stoltenberg, Rusya’nın nükleer baÅŸlık taşıma kapasitesine sahip bomba yüklü uçaklarla dünya üzerinde uçuÅŸlar yaptığını ve Kaliningrad’da modern nükleer kapasiteli füze sistemi oluÅŸturmayı planladığını anımsatarak, bunun “Avrupa’da güvenlik dengelerini deÄŸiÅŸtirebileceÄŸini” ifade etti.

“Rusya’nın nükleer savaÅŸ tehditleri kabul edilemez, istikrar bozucu ve tehlikeli” diyen Stoltelberg, Rusya’nın bu eÄŸilimdeki adımlarından üzüntü duyduklarını, olasılıkların gerçekleÅŸmesi durumunda bunun sonuçlarının büyük olacağı uyarısında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.